Waarom toch een talentenscan als ze studiekeuze begeleiding krijgen op de middelbare school?

Via social media las ik allerlei berichten over studie-uitval, passend onderwijs en problemen bij het kiezen en van een opleiding. Mijn zoons hebben alle drie een Loopbaanoriëntatie en -Begeleidingsprogramma (ook wel LOB-les genoemd) gevolgd op de middelbare school. En ook zij liepen tegen de grenzen hiervan aan. Langzamerhand ontstond er bij mij een aanname die ik wilde nagaan:

LOB voldoet niet bij het kiezen van een studie

Een studie kiezen kan een enorme opgave zijn. Er is ook zo veel keuze. Eerst moeten ze al op heel jonge leeftijd een profiel kiezen. Alsof ze met 14 jaar al weten wat ze later willen worden! Vervolgens krijgen ze op de middelbare school een LOB-lessen dat ze helpt om een beroep te kiezen. Ik spreek geregeld jongeren maar geen van allen zijn enthousiast over het LOB programma van hun middelbare school. Dat kan natuurlijk ook aan de pubertijd liggen. Zonde van je tijd en je krijgt er geen cijfer voor, dus waarom zou je er moeite voor doen? Toch is er naar mijn idee meer aan de hand. Zeker als het gaat om jongeren met Autisme en ADHD.

Het programma helpt jongeren in hun onderzoek naar het beroep dat ze later willen uitvoeren en de opleiding die ze daarvoor nodig hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat een middelbare school ze hierbij ondersteund. En het is ook logisch dat ze daar een programma voor inkopen. Ik vermoed echter dat het LOB programma het voor jongeren lang niet altijd voldoende is om tot een keuze te komen.

Tijd voor een onderzoek

Daarom besloot ik een onderzoek te doen. Daarin konden  jongeren  aangeven of ze het LOB programma nuttig vonden en of het LOB programma bepalend is geweest voor hun studiekeuze. De doelgroep waarop ik me heb gefocust zijn jongeren met Autisme en/of AD(H)D. Ouders van een jongere met autisme en/of AD(H)D heb ik ook betrokken bij het onderzoek. 80% van hen gaf aan dat zij het LOB programma niet nuttig vonden. Hier lees je meer over dat onderzoek.

Ik vond het super boeiend om het onderzoek te doen. Ik ben HBO en niet universitair geschoold. Onderzoek doen heb ik dus wel geleerd, maar het is niet iets dat ik dagelijks doe. Dus ik heb wel even getwijfeld of ik het wel moest doen. Krijg ik genoeg respons en hoeveel werk haal ik me op de hals?
Het was inderdaad een flinke klus maar het heeft veel opgeleverd en ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik heb diverse ouders en jongeren gesproken en hun verhalen gehoord. Het ene verhaal meer emotioneel geladen dan het andere. Wat ook opviel is dat jongeren die thuisonderwijs krijgen lang niet allemaal een LOB programma kunnen volgen. En er zitten nogal wat jongeren met autisme thuis!

Er moet iets gebeuren voor die jongeren met autisme!

Nu is er gelukkig een aanvullend instrument om je kind te helpen met de studiekeuze: een talentenscan. Er zijn veel studies waaruit je kunt kiezen. En er zijn ontzettend veel beroepen waarvan jongeren niet kunnen inschatten wat het beroep inhoudt.
Sterker nog, we leiden nu op voor beroepen die nog niet bestaan.
Raar maar waar!

Het is dus niet verwonderlijk dat een jongere het moeilijk vindt om een keuze te maken. Toch hoeft het niet te moeilijk te zijn. Met een talentenscan weet je wát je talenten zijn en wat jou drijft. In een talentgesprek leg ik uit hoe je dit kunt koppelen aan de verschillende opleidingen en dan hoef je alleen nog naar de Open Dagen te gaan van de opleidingen die jou interesseren. Piece of cake, zouden mijn zoons zeggen.
Is natuurlijk niet zo, maar het is een goed begin.

Het nut van LOB

De uitkomst van het onderzoek sloot aan bij hetgeen mijn zoons hadden aangegeven. Toch is het LOB programma is wel degelijk nuttig hoor. Met name als je als ouders het programma gebruikt om met je kind in gesprek te gaan over zijn of haar toekomst. Door het doorlopen van het programma wordt de jongere aan het denken gezet en dat is een belangrijk onderdeel van het proces om tot een keuze te komen.

Wil je weten wat een talentenscan voor jouw kind kan betekenen?
Laat je gegevens hier achter en ik neem contact met je op. Een eerste gesprek is altijd kosteloos.


Als je wilt heb ik ook nog de Gratis JHob Studie-Mindmap voor je. Dit is een hulpmiddel om zelf met je kind in gesprek te gaan over zijn (of haar) toekomst. Echt heel handig.
Klik hier om om de Studie-Mindmap te downloaden.

Ik ben benieuwd wat je vindt van deze blog. Laat je hieronder een reactie achter?

Ik ben ook te vinden op Facebook en LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *